DÝŇOVÁ POLÉVKA S KURKUMOU – HANKA ZEMANOVÁ
Foto: Alena Hrbková
DÝŇOVÁ POLÉVKA S KURKUMOU – HANKA ZEMANOVÁ
5 porcí / vegan (pokud použijete pouze olej) / bez lepku
1 kg vydlabané dýně Hokkaidó (není nutné ji loupat)
2 lžíce přepuštěného másla (nebo lžíce másla a olivový olej)
1 cibule nakrájená najemno
1 lžička mleté kurkumy v biokvalitě
½ lžičky mletého kmínu
čerstvě mletý pepř
zázvor cca velikosti palce nebo ½ lžičky sušeného
1,5 litru vody
1 lžička soli
1 lžíce umeocta
POSTUP
1/ Dýni i se slupkou stačí omýt a okartáčovat přírodním kartáčkem. Špičatým nožem rozkrojte dýni na dvě části, semena vydlabejte lžící a nakrájejte na velké kusy.
2/ Na přepuštěném másle osmahněte cibuli a po chvíli přidejte koření.
3/ Přidejte dýni a společně restujte. Poté přilijte vodu nebo vývar a přiveďte k varu.
4/ Osolte a vařte cca 20–30 minut (nebo do změknutí).
5/ Po dovaření vyndejte kousek zázvoru a zbytek rozmixujte na hladký krém.
6/ Poté polévku propasírujte přes síto, aby byla úplně jemná (nebo rozmixujte). Dochuťte umeoctem, popřípadě máslem.
Tento a další lahodné recepty najdete v Nové biokuchařce Hanky Zemanové – www.biokucharka.cz